Återhämtning utanför arbetstid

Jag har tidigare skrivit om återhämtning på arbetstid här, men det finns ju ett liv utanför arbetet också. Tanken i det förra inlägget var att man skulle kunna lämna arbetet med en hög energinivå men sedan behöver man verkligen lämna jobbet på jobbet.

Det är inte alltid så lätt i många av de roller som vi har idag. Jag har haft lite olika trix för mig under åren.

  • Jag har ALLTID haft en jobbtelefon och en privat telefon. Dels för att jag har haft många anställningar inom den offentliga sektorn men även för att kunna “sluta jobba” när jag kommit innanför dörren hemma. På vägen till och från jobbet har jag varit i ett mellanland men hemma har jag ytterst sällan kollat på jobbtelefonen.
  • Innan barnen bokade jag ofta in någon fika eller något som skulle hända direkt efter jobbet så att jag inte bara “råkade jobbade över”. När barnen och förskolehämtningarna blev en del av vardagslogistiken så löste det sig.
  • När jag hade väldigt stressigt på min förra arbetsplats så använde jag faktiskt PokemonGo som utcheckning. 🙂 Så fort jag lämnade jobbet så startade jag appen och spelade mig vägen hem, otroligt skönt. Jag tog mig tid att raida eller plocka ner ett gym bara för att sänka tempot lite.
  • Att ha en hobby eller något projekt privat som man gillar är verkligen en bra avslappning. Sen kan hobbyn vara träning, att träna andra, att utbilda sig, att sticka, virka, fotografera, måla, skriva, ja vad som helst som gör att du fokuserar på något som ger dig energi på fritiden.

Men den andra viktiga delen i din återhämtning är sömnen. För mig som haft två barn som inte alls fattat grejen med att sova så är det ett under att jag ens har fungerat. (Nu är de tack och lov 10 och 13 och vill visserligen inte somna men sover åtminstone på mornarna). I en artikel i läkartidningen från 2011 så finns nedanstående text.

Sömnen utgör basen för den fysiologiska återhämtningen, medan vila kännetecknas av aktiviteter där individen upplever harmoni i vilja, känsla och handling. Brist på god sömn ökar risk för negativ energibalans.

Hjärnans återhämtning är beroende av sömn.

Mer konkret: Ju mer stress och ansträngning, desto större behov av tillräcklig mängd sömn av god kvalitet.

De som drabbas av utmattningsdepression beskriver ofta hur de under en längre tid balanserade stressen på arbetet med sociala aktiviteter på fritiden som gav energi och med god sömn, men sedan började de uppslukas av arbetet och började frivilligt minska på sömnen och sedan hade de startat den negativa spiralen.

För er som är intresserade av sömnens påverkan så finns det fullt av böcker om just sömn. Gå in på till exempel bokus och sök på sömn så får ni se 🙂 Men hoppa över “Doktor Sömn” för den får er nog inte att sova bättre 😉