Lästips – Börja göra!

En härlig bok av Johan Book, Niklas Delmar och Emma Egnell, gänget bakom Hej Engagemang!

Hej Engagemang! har jag följt på Linkedin i flera år nu och njutit av deras härliga inlägg och deras träffsäkra bilder och jag blev precis lika glad när jag öppnade Börja göra!

En perfekt blandning som startar med en genomgång av vilka teorier de har baserat sitt arbetssätt på, sedan kommer ett kapitel om Medarbetarskap (Niklas) ett om Ledarskap (Johan) och ett om Medarbetarkommunikation (Emma) som innehåller reflekterande texter och övningar.

Helt fantastiskt, och allt skrivet med ett lättsamt språk och med deras underbara bilder. Det enda som blir ett problem för mig är att jag inte vill skriva i boken eftersom den är så fin 🙂

Enligt mig en perfekt bok att njuta av i hängmattan och framför kaffekoppen i sommar (istället för korsordet).

Utmaningar

En av de bästa sakerna med att vara egen är ju som jag skrev i mitt 5-årsinlägg att jag kan jobba med att utmana mig själv när jag känner att jag har energin att göra det.

Nu har jag verkligen utmanat mig själv genom att vara med i Projektledarpodden och prata om att starta eget, projektledning och lite annat. Jag har dock inte kommit så långt att jag har vågat lyssna på avsnittet själv utan tre väl valda personer har fått lyssna igenom det och gett mig feedback.

Så nästa utmaning blir att lyssna på vad jag faktiskt svarade på Mattias frågor. 🙂

Mattias Ejbe är en person som jag själv bjöd ner som talare på en VD-träff som vi hade inom Göteborgs Stad 2015 eller 2016 för att prata om projektledning. När han såg att jag hade haft eget företag i 5 år så kontaktade han mig och föreslog att jag skulle vara med i hans podd.

Glöm aldrig vilket stort kontaktnät ni faktiskt har.

LSP – LEGO serious play

En av de roliga kurser som jag har gått är en kurs i LEGO Serious Play, ett koncept som togs fram av LEGO Group och registrerades i slutet av 90-talet.

Vad är det då? Det är ett sätt att med hjälp av LEGO som verktyg få personer att landa sina tankar medan de bygger för att sedan när de beskriver bygget förhoppningsvis ha lättare att uttrycka sig.

Jag har andra “verktyg” i min facilitatorlåda som bygger på samma resonemang men livet blir ju lite roligare om man kan blanda in lite LEGO. 🙂

Jag gjorde en testversion på mina barn när jag gick kursen för några år sedan, och detta var vad min son i yngre tonåren fick till när de skulle bygga vilka egenskaper de bidrar med i en grupp (när ett vulkanutbrott sker).

Jag tror aldrig att jag hade fått ur honom detta om han inte hade varit sysselsatt med att bygga först.

5 år

Nu har jag precis passerat fem år som egenföretagare, här kommer en liten summering av de senaste fem åren.

  • Världen: Covid-19, lockdown, krig, folkmord
  • Privat: Min mamma och min gudfar har gått bort, vi har köpt hund, de söta barnen är lika söta tonåringar, jag har opererats tio gånger, vi har haft två översvämningar hemma och blivit med solceller.

Företaget:
Jag älskar att få styra över min egen tid, att få välja mina egna kurser, att vara ansvarig för mina egna beslut. Jag älskar samarbetet mellan fåmansföretagare som finns, jag älskar att pay-it-forward lönar sig.

Efter några intensiva år så försöker jag nu påminna mig om varför jag startade eget och inte få panik för att debiteringsgraden sjunker utan våga vila i detta. Nu har jag ju också lite tid och energi över att blogga igen 🙂

Vad har jag lärt mig under dessa fem år?

Jag har omvärldsbevakat och känner att jag har betydligt bättre koll på projektlederiet än när jag arbetade fulltid som projektledare. I och med att jag kombinerar detta med att vara samverkansledare och stöd i andras projekt får jag en unik inblick i hur andra leder projekt med allt ifrån vilka program de gillar att använda till hur de skapar engagemang på arbetsplatsen och vad de sätter upp på väggarna.

Jag har även landat mer i min egen projektledarstil och förstår vad jag bidrar med och vad jag behöver komplettera projektgruppen med för kompetenser.

Jag har blivit bekväm med att arbeta på engelska även om min engelska skulle må bra av att utvecklas mer, men jag gör mig förstådd och jag förstår.

Jag har utmanat mig själv så mycket mer än jag gjorde som anställd, inte bara med engelskan utan genom att behöva lita på mig själv i allt från att boka resor till att komma in i nya projekt och snabbt läsa av läget. Jag har haft konferenser med andra egenföretagare för att diskutera affärsmöjligheter, konferenser där alla är engagerade och vill bidra (en fantastisk känsla).

Jag har till och med precis varit med och spelat in en podd, mer info kommer i ett annat blogginlägg.

Jag har hittat teorier som passar mig och mitt ledarskap, många som jag har bloggat om. Jag har hittat företag som sprider glädje, kunskap och energi via sina sociala medier, som Hej Engagemang!

Jag har arbetat åt 13 olika företag och kommer att skicka min 200-ade faktura vid nästa månadsskifte!

Lyckade möten

Möten, något som vi alla går på, alla tycker något om och alla tycker att någon annan ska lösa. Vad är det för mystiskt med möten som gör att det är så svårt att förbättra dem?

Samstämmigheten om vad som är ett “lyckat” möte är tydligt, det börjar redan innan mötet. Den som kallar till mötet har tänkt igenom att den här frågan är något som kräver ett möte, samt även värderat tidsåtgången och inte slentrianmässigt satt en timme. När kallelsen kommer ut så blir det klart för dig.

  • Du vet vad mötet ska handla om
  • Du vet när mötet börjar
  • Du vet vad det är för sorts möte och hur du ska bete dig
  • Du vet vad just du förväntas bidra med samt om du behöver förbereda dig

Under mötet så är alla aktiva och förberedda och får komma till tals, ni respekterar varandras åsikter och ni sammanfattar era diskussioner kontinuerligt och mötesanteckningarna skrivs antingen öppet eller gås igenom på slutet. I slutet på mötet bokar ni ett eventuellt uppföljande möte och informerar om var anteckningar/protokoll finns.

Efter mötet så kommer de gemensamt ihopskriva anteckningarna ut snabbt.

Känns det som ett lyckat möte?

Varför är det värt att fokusera på möten? Dåliga möten dödar engagemang, “tar” viktig arbetstid för den anställda och kostar mycket pengar. Astrakan har en liten möteskalkylator som man kan leka med.

Certifierad normingenjör

I juni 2020 blev jag färdig med min utbildning till Normingenjör. En otroligt kul och spännande kurs som Add gender håller. I och med utbildningen har jag fått verktyg och ett arbetssätt för att kunna kartlägga och visa på hur man kan öppna upp sig själv, sitt språk och sitt företag så att det blir mer inkluderande.

Ofta finns viljan att variera de man anställer men även om man lyckas med det så är det bara steg 1. Det stora arbetet börjar sedan när man ska få de man anställt att trivas, blomma ut och vilja vara kvar.

Det kan vara lite svårt att greppa hur man kan arbeta med detta men prova att fråga runt bland personer du känner hur många som har tackat ja till kaffe på en anställningsintervju fast de egentligen inte dricker kaffe. Är du en fullfjädrad kaffedrickare som har varit på samma företag en längre tid så kanske du tänker

– Men de får väl bara säga nej och vara tydliga med vad de vill ha?

Vi är nyfikna på varför de hamnar i den sitsen. Att de är nervösa och vill göra ett bra första intryck är nog en bidragande orsak men hur leder det till att de plötsligt sitter där med en kopp kaffe framför sig?

Kan det vara så att den omtänksamma fråga som ställdes var

– Vill du ha lite kaffe?

Kan det vara så att det bara fanns en kaffemaskin synligt (te-påsarna låg som vanligt dolda i någon låda).

Är man då beroende av att de personer som kommer in känner sig lugna och kan prestera sitt bästa så kanske det kan vara värt att se över både hur man ställer frågan men även hur det ser ut där man tar dryckerna. Jag har med mig verktygen i alla mina uppdrag men om ni blir nyfikna på vad de riktiga proffsen kan göra så så föreslår jag att ni kontaktar Add Gender.

Normingenjörerna på Add Gender hjälper er att kartlägga er verksamhet utifrån sex perspektiv, för att sedan hitta de normer som finns och vilka normer som råder i just er generation.

Hur etisk är du?

Det absolut bästa med Corona-våren är att Sverige äntligen har blivit digitalt, det finns så många kurser och frukost-/lunchseminarier som man kan gå på var man än är i Sverige. Äntligen har Sverige växt utanför Stockholm. 🙂

I slutet på sommaren fick jag tips om att Etiska rådet hade en gratis utbildning i Byggetik som du gör på en rast (20 minuter), den hade ganska bra frågeställningar att fundera över.

Så lägg en rast på att se hur lätt det är för dig att navigera inom etiska frågor. Här är länken.

Hållbart arbetsliv

På linkedin, denna underbara källa till ny information, såg jag att en person i mitt nätverk Caroline Lornudd höll en kort lunchpresentation om ett hållbart arbetsliv som var jättebra.

Caroline är en psykolog som har doktorerat och brinner för att alla ska hålla sig friska och produktiva under hela sitt arbetsliv, det gör hon genom att försöka sprida forskningen och göra den lättförstådd. Hon är även en av dem som utbildar på Astrakan utbildning där jag har gått kurser som jag varit väldigt nöjd med.

Lunchföreläsningen tog bland annat upp faktumet att arbetsmiljöverket uppskattar att antalet arbetstagare som dör av arbetsrelaterad stress varje år är 500 stycken (jämför med de 40-60 personer som dör i olyckor varje åt) och grunderna inom OBM med aktiverare, beteende och konsekvens och tips på hur man skapar en bra kultur.

Via lunchföreläsningen så hittade jag även till sidan om Hållbart arbetsliv som är en del av partsrådet. På den sidan finns jättemycket bra och gratis information om allt från effektiva team till 29k. Nyfiken på vad de innebär? Gå in och titta och klicka dig runt för det finns mycket information under varje ruta.

Lästips – Partneringboken

Partneringboken är skriven av John Hane och Malin Österberg två erfarna och välkända personer inom Samverkans-/Parteringbranschen.

Den här boken tar upp ALLT inom samverkan i Byggbranschen, det är juridik, LOU, nya standarden, kontrakt och mycket fakta samtidigt som det är anekdoter och verkliga händelser som beskrivs för att illustrera vad som kan hända.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken som en heltäckande startbok med väldigt tydliga och bra referenser för den som vill läsa mer. För mig andas den här boken verkligen samverkan då både John och Malin bjuder så generöst på sina erfarenheter till en så låg kostnad. Boken baserar sig på den kurs som de håller ihop hos EGA i partnering men där kursen såklart ger ännu mer kött på benen.

De har övat mycket på att hålla kurser, seminarier och samverkansövningar online så jag kan verkligen rekommendera den om ni är mer nyfikna.

Boken finns att köpa här hos Svensk byggtjänst.

Retrospective vad är det?

Jag lovade förra veckan att skriva lite om Retrospective som används inom den Agila världen och Scrum. Retrospective är ett återkommande möte där det team som arbetar ihop utvärderar hur de arbetat ihop avseende arbetssätt, process och verktyg och går igenom vad som fungerar och vad man bör ändra på och lägger upp en plan inför nästa del av arbetet.

I och med att dessa möten är återkommande så blir utvecklingen av arbetssättet en naturlig del av hur man förbättrar sig. Mötena hålls av en scrum master som förbereder mötena, modererar och ser till att de håller sig inom uppsatta ramar.

Inom samverkan/partnering som för många innebär ett litet annorlunda arbetssätt så ser jag verkligen att dessa möten har en viktig plats. I och med att vi fortfarande har ett kontraktsförhållande och baserar entreprenaderna på AB/ABT så finns det ju möten som måste hållas, ett förslag kan vara att man varannan vecka istället pratar om mål, arbetssätt och vad som fungerar och baserar dessa återkommande möten på arbetssättet för retrospective.

På ett typiskt Retrospective så använder man tre frågor

  • Vad fungerar bra?
  • Vad behöver vi ändra på?
  • Vad ska vi börja göra?

Ett vanligt upplägg för att alla ska vara delaktiga är den klassiska post-it-lapps-övningen där alla får tänka själva först och sedan sätta upp sina lappar och så går man igenom lapparna och sedan får alla rösta för att man ska få fram det viktigaste.

Mina tips är att googla och prova er fram, låt även dessa möten utvecklas som en del i förändringen.

Lycka till!