Certifierad normingenjör

I juni 2020 blev jag färdig med min utbildning till Normingenjör. En otroligt kul och spännande kurs som Add gender håller. I och med utbildningen har jag fått verktyg och ett arbetssätt för att kunna kartlägga och visa på hur man kan öppna upp sig själv, sitt språk och sitt företag så att det blir mer inkluderande.

Ofta finns viljan att variera de man anställer men även om man lyckas med det så är det bara steg 1. Det stora arbetet börjar sedan när man ska få de man anställt att trivas, blomma ut och vilja vara kvar.

Det kan vara lite svårt att greppa hur man kan arbeta med detta men prova att fråga runt bland personer du känner hur många som har tackat ja till kaffe på en anställningsintervju fast de egentligen inte dricker kaffe. Är du en fullfjädrad kaffedrickare som har varit på samma företag en längre tid så kanske du tänker

– Men de får väl bara säga nej och vara tydliga med vad de vill ha?

Vi är nyfikna på varför de hamnar i den sitsen. Att de är nervösa och vill göra ett bra första intryck är nog en bidragande orsak men hur leder det till att de plötsligt sitter där med en kopp kaffe framför sig?

Kan det vara så att den omtänksamma fråga som ställdes var

– Vill du ha lite kaffe?

Kan det vara så att det bara fanns en kaffemaskin synligt (te-påsarna låg som vanligt dolda i någon låda).

Är man då beroende av att de personer som kommer in känner sig lugna och kan prestera sitt bästa så kanske det kan vara värt att se över både hur man ställer frågan men även hur det ser ut där man tar dryckerna. Jag har med mig verktygen i alla mina uppdrag men om ni blir nyfikna på vad de riktiga proffsen kan göra så så föreslår jag att ni kontaktar Add Gender.

Normingenjörerna på Add Gender hjälper er att kartlägga er verksamhet utifrån sex perspektiv, för att sedan hitta de normer som finns och vilka normer som råder i just er generation.