Lästips – Sätt fart på arbetsmötet

Sätt fart på arbetsmötet – en handbok i facilitering är skriven av Maria Eliasson och Pia Villför Larsson

Det här tycker jag är en bra bok för alla som leder möten och vill försöka förbättra och utveckla dessa.

En stor del av boken fokuserar på work-shops men det finns även handfasta råd för övriga typer av möten. I boken definieras fyra typer av möten informationsmöten, arbetsmöten, beslutsmöte och avstämningsmöte (där flera delar kan vara med i samma möte, till exempel ett projektmöte).

Vad gäller workshopen finns det förslag på övningar, hjälpmedel, sätt att dokumentera, olika sätt att leda mötet samt tips för den viktiga återkopplingen.

En ganska heltäckande bok skulle jag säga (fast jag egentligen inte har en aning om “mötes-teori”), som kan lämpa sig som stöd och introduktion till alla och som är full med handfasta råd för de som vill se över och effektivisera sitt företags mötesstruktur.

Vad det gäller möten och speciellt interna möten så finns det pengar att spara för ett företag. Jag länkade till en möteskostnadsberäknings-sida från ett tidigare blogginlägg men jag lägger in den här också. Laborera och begrunda om ni tror att det finns pengar att spara hos ert företag, vill ni ha hjälp och lite utifrånperspektiv så är det bara att höra av er. 🙂

Sen råkade jag här om dagen snubbla på en gratis app som har funnits länge (som åtminstone finns till iphone) som heter Mötesplan. Den hjälper till att planera möten och ger tips på övningar också.