Pomodorometoden

Jag har läst en massa om pomodorometoden men inte orkat ta det sista lilla steget och faktiskt testa den, men i och med att den fanns med i appen som jag testade förra veckan så fick jag tummen ur 🙂

Pomodorometoden har funnits sedan 80-talet och har sitt ursprung från italien och Francesco Cirillo . Den bygger på att man uppskattar hur lång tid varje arbetsuppgift man har tar i pomodors, där en pomodoro är 25 minuter. Det är typ som när programmerarna som arbetar agilt sätter poäng på hur lång tid en uppgift tar.

Du utgår från en uppgiftslista och tidssätter den i pomodoros, sedan tar du en klocka och sätter den på 25 minuter, eller använder en av alla de hemsidor som finns om pomodoro/tomat-metoden, som den här eller den här. 🙂

Sedan är tanken att du ska kunna fokusera på den uppgiften i 25 minuter, efter det så tar du en kort bensträckare (oavsett om uppgiften är klar eller inte) och sedan kör du igång igen.

Efter fyra pomodoros så ska du ta en liten längre paus.

När du kommer igång med detta så är det en inlärningsperiod där du behöver gå tillbaka och se hur många pomodoros du uppskattade en uppgift till och hur lång tid den faktiskt tog. Här får du även fundera på eller anteckna om du har blivit störd eller om något oförutsett hände.

Efter ett tag kommer du att lära dig uppskatta tiden för uppgifterna bättre och förhoppningsvis inse att det lönar sig att monotaska och fokusera på en uppgift i taget.