Djupjobb

Idag har SvD spännande artiklar om att vara hjärnfokuserad och kunna djupjobba, en förmåga som professor Cal Newport spår blir utslagsgivande i framtiden.

Cal Newport släpper sin senaste bok på svenska nu i dagarna, Deep Work, jag har inte läst någon bok av honom men de kan säkert vara intressanta.

Vad menar de med Djupjobb? Jo att kunna styra störningsmomenten och minska påverkan utifrån så att man får tiden att fokusera ordentligt för att kunna leverera något unikt.

Däremot verkar råden och tipsen som ges inte vara så unika, vi kan och vet alla allt det här. Det är som med träning och att äta ordentligt, vi har kunskapen det gäller bara att orka påbörja förändringen.

Här är lite tips baserat på tidigare blogginlägg om du vill öva dig på att arbeta mer fokuserat.

  • Boka in mötesfria dagar eller halvdagar som du håller.
  • Välj en plats med få störmoment, i en tyst zon eller i ett bibliotek, ha ett städat skrivbord och se till att du har en startritual (till exempel att kaffekoppen är påfylld och du är mätt och nykissad).
  • Se till att du har regler (prova till exempel pomodorometoden) så att du inte råkar gå in på Aftonbladet. Regler kan vara att internetanvändning är förbjuden, att det är okej att rita medan du tänker eller att du ska skriva ett visst antal ord.
  • Stäng av notiser på mail och telefon men se även till att din familj kan nå dig om något allvarligt händer så att du kan släppa eventuell oro för att inte bli nådd.