Stress

Jag hör konstant dessa historier om chefer som plötsligt blir arga på möten, inte kommer ihåg saker, som plötsligt lägger sig i detaljer, som inte kan/vill resonera om saker utan bara pekar med hela handen, som prioriterar jättekonstigt och som inte dyker upp på viktiga möten utan att informera. Alla dessa förändrade beteenden är tecken på STRESS.

Jag hör lika ofta berättelser om medarbetare som plötsligt inte levererar alls, som plötsligt tar långa luncher eller som inte tar luncher alls, som säger okej men inte verkar ha förstått vad de ska göra, som kommer in och vill att chefen ska fatta beslut som medarbetaren brukar fatta själv, som kommer in och gråter på chefens rum osv. Alla dessa beteenden är tecken på STRESS.

Eftersom stressade medarbetare ofta har en stressad chef och stressade chefer ganska ofta har stressade medarbetare så blir det snabbt en ond spiral där ingen har kraften att lyfta sig och be om hjälp, snarare byggs stressen på genom konflikter mellan chef och medarbetare. Min erfarenhet är att det ofta är handfast hjälp som behövs i dessa situationer (innan det går för långt). Ta in en konsult som avlastar chefen/avdelningen, som hjälper till att PRIORITERA för både chefen och medarbetarna, som kan hjälpa till med de saker som tar för mycket energi (det är olika saker för olika människor, en del kanske måste ladda för telefonsamtal, en del för att skriva kvartalsrapporten, en del för att de inte orkar reda ut vad som egentligen behöver göras osv).

En konsult kanske känns som en onödig kostnad med kostnaden för en chef som går in i väggen och medarbetare som säger upp sig eller en medarbetare som går in i väggen och en stressad chef som ska sköta rehab och hitta vikarier och någon som gör den sjukskrivna medarbetarens jobb kostar mycket pengar.

En lista som jag alltid har haft med mig i bakhuvudet är Holmes/Rahes lista med stresspoäng, för det är ju inte bara arbetssituationen som påverkar stressnivån. Håll koll på varandra på jobbet så att ni vet vad som händer i era kollegors liv, hjälp varandra och var snälla mot varandra. Det här är livet och det blir inte bättre än vi gör det.

Listan jag skrev om här ovan finns i många lite olika versioner på nätet, här är en.

Ett svar på ”Stress”

Kommentarer är stängda.