Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt

så heter Bob Hanssons senaste föreställning och det är ord som jag verkligen står bakom.

Från förordet till hans bok “Tankar för dagen, manual för ett snällare liv”:

Google har i en stor undersökning av vilka arbetsgrupper som arbetar mest effektivt haft svårt att hitta någon gemensam nämnare. De undersökte 180 arbetsgrupper över hela världen i flera år.
Men ingen av deras uppsatta variabler gav utslag. De fick gå hem och hitta på nya.

Till sist hittade de den gemensamma nämnaren. Det handlade inte om kompetens. Det handlade inte om gruppens sammansättning.
Det handlade om snällhet.

Snällheten skapade den psykologiska trygghet som Harvardprofessorn Amy Edmondson beskriver så här: »Att man känner sig så trygg i gruppen att man vet att man inte riskerar att bli förödmjukad, straffad eller utslängd när man tar till orda.«

Varför har så många så svårt att vara snälla mot andra? Här är 5 tips på vad man kan tänka på plockade från utforskasinnet.se.

  • Uppträd inte som att du kan allt
  • Släpp inte ut din bitterhet
  • Ha tålamod och lyssna på andra
  • Ge komplimanger och se det goda i andra
  • Var generös

Att vara snäll betyder inte att man ska låta andra köra över en, utan det har att göra med hur man bemöter andra. Att vara snäll är inte mesigt, fegt eller löjligt. Att ta sig tiden och modet att våga vara snäll kommer att skapa en värld där många fler än i dag känner sig sedda, bekräftade och kommer att må (och prestera) bättre.

Tänk om vi alla kunde ha som mål att varje dag göra något snällt som vi inte gjorde i går.